Üzleti angol tankönyvajánló

Az üzleti angol témakörében is rendkívül széles a választék tankönyvek szempontjából, csakúgy mint az általános angol esetében. Alap tankönyvként a Market Leader sorozatot használják legtöbben. Ez a sorozat egy kicsit régi, de ha nincs más akkor megteszi, nem a legrosszabb választás.

Sőt, vannak sokkal rosszabbak is. A Market Leader legalább minden fejezet végén egy nagy beszélgetős (produktív) feladatot tartalmaz, amiből mindíg hiányt szenved minden angol tankönyv. Ugye emlékszünk, hogy egy tanóra legnagyobb részét a valós beszédnek és a tanult nyelvtannak a beszédben való gyakorlásnak kell kitennie.

A Market Leaderrel szemben pl. az In Company és a Lifestyle nagyon kevés valós beszédre fókuszáló feladatot nyújt. Azt meg kell említeni hogy a Lifestyle viszont a „lazább” üzleti angolra fókuszál, tehát jó választás lehet hogy ha üzleti angolt szeretnénk tanulni, de kerülni szeretnénk a nagyon komoly gazdasági, szakmai témákat, és inkább az olyan témákról szeretnénk beszélgetni, mint hogy milyen az élet az irodában, mit csinál egy üzletember a szabadidejében, stb.

Ugyanakkor a Market Leadernél is jobb élményünk lehet a Business Result és az Intelligent Business, valamint a Cambridge English for Business Studies könyvekkel. Ezek mind teljes értékű tananyaggal szolgálnak és minden tanóra fázishoz elegendő anyagot nyújtanak.

Sőt, a Longman Intelligent Business sorozat különösen kellemes élményt nyújt egy tapasztalt tanárnak, hiszen anyagai egy az egyben változtatás nélkül az Economist magazinból vett autentikus cikkek. Az autentikus anyagok egy valódibb, valóságszagúbb élményt nyújtanak tanárnak és diáknak egyaránt.

A Cambridge English for Business tankönyv olykor hiányos, de ugyanakkor megfelelő lehet azoknak, akik kifejezetten az üzleti és gazdasági szakmai tanulmányokat folytatnak, és a kívánt tankönyvnek szakmailag fel kell nőnie ehhez is.

Végezetül, melyik tankönyv viszi a pálmát az üzleti angol tanulás témakörében? Egyértelmű győztes tehát a Business Result, különösen annak első kiadása, mely folyamatos „beszéltető” feladataival, magas szintű és autentikus szakmai anyagaival a legideálisabb választás lehet egy céges nyelvtanfolyamon.