Tankönyv ajánlás – Clockwise sorozat

Sokan kérdezik tőlem, hogy milyen tankönyvet ajánlok, illetve érdemes-e tankönyvet használni az angol órán. A válasz az hogy a tankönyv tulajdonképpen, ideális esetben csak egy ugródeszka, tehát azt elhagyva el kell emelkednie az órán folytatott beszélgetésnek egy magasabb szintre.

Ezért valójában mindegy mit használunk, de természetesen VAN különbség a tankönyvek között és igen, lehet sorrendet felállítani minden szempontból.

Ebben a cikkben beszéljünk csak az úgynevezett általános angolról (tehát nem üzleti, vagy akadémiai, stb). Ha a trendi és modern témákat szeretnénk feldolgozva látni a tankönyvünkben (pl. új technológia, multikulturalizmus, stb) akkor érdemes egy újonnan kiadott könyvet választani, pl. az Oxford Navigate.

Ha nem ez a fő szempontunk (és mivel nem is olyan fontos a könyv választás) akkor én személy szerint egy régebbi könyvre esküszöm, a Clockwise sorozatra. Ez a tankönyv elég régi, és a modern politikailag korrekt korszak előtt került kiadásra. Ezért tartalmilag humoros és szarkasztikus elemeket is tartalmaz, érzékeny témákat is feldolgoz. Minden nagyon jó unalom űző és elősegíti a párbeszédet, a pozitív értelembe vett vitákat.

Nagyobb csoportok számára is rendkívül jó csoportos feladatokat tartalmaz, mint ahogy a Headway sorozat is. Az egész könyvön érződik, hogy abban a korban lett megírva, amikor nem csak a jól hangzó marketing szöveg volt a fontos, hanem egy valóban jó termék létrehozása volt a cél.

Tehát ahogy mondtuk a tankönyv kiválasztása nem olyan fontos, de mindenképp egy pluszt adhat és feldobhatja a néha unalmas angol órák hangulatát ha szembesülünk a Clockwise egy egy szarkasztikus, provokatív kérdésével, vagy téma felvetésével.