Tanárválasztás – milyen végzettsége legyen egy jó angol tanárnak?

Nem tudod mi alapján válaszd ki angol tanárod? Egyik szempont lehet a tanárod végzettsége. Esetleg hallottál már róla hogy sok fajta létezik de fogalmad sincs ezek mit jelentenek? Most megpróbálom kicsit eloszlatni a ködöt ebben a témában.

Önmagában a végzettség nem garantálja hogy jó tanárod lesz, de biztos hogy hozzájárulhat hozzá.

Két nagy csoport van: az egyetemeken és a felnőttképzésben szerezhetők. Az utóbbiak minősége széles skálán mozoghat – az akkreditálatlan, online tanfolyamokon keresztül, a nemzetközi standardokig, melyet manapság a Cambridge egyetem és a Trinity college által szervezett CELTA/DELTA illetve CertTESOL/DipTESOL tanfolyamok képviselnek.

Ezeket sokan túlértékelik, de az biztos hogy két dolgot garantál a tanárodról: egy, hogy az angol nyelvi szintje anyanyelvi vagy ahhoz közeli, illetve hogy a képzés alatt folyamatos gyakorló tanításon vett részt, igazi diákokkal, ahol minden órát értékeltek a kurzus tanárképző tanárai.

A másik nagy csoportja a végzettségeknek az egyetemeken, főiskolákon szerezhető diplomák. Sajnos a magyar egyetemeken végzetteknél ezek nem garantálják a tanárod nyelvi szintjét. Valamint azt sem, hogy a tanárod osztályzott gyakorló tanításon vett részt. Azt jelenti viszont mindenképp, hogy a tanárod több évig tanulmányozta az angol tanítás metodológiáját, és valószínűleg az elméleti nyelvészeti kérdésekhez is jobban ért mint az akinek semmilyen papírja sincs.

Összességében elmondható, hogy a végzettség fontos szempont lehet a tanárválasztásnál, de nem az egyedüli.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük