A kiejtés fejlesztésének fontossága

Sok angol tanár elhanyagolja a helyes angol kiejtést fejlesztését. Az angol nyelv tanításánál azonban ez az egyik legfontosabb szempont, több okból is. Az első, hogy az angol nyelv, vezető szerepe ellenére, talán legkülöncebb kiejtéssel rendelkezik. A magyar nyelvtől nehezen találhatunk ennyire drasztikusan különböző (és ezért rendkívül nehezen elsajátítható) hangrendszert. Egy Magyarnak sokkal könnyebb pl. Japánul megtanulni, mint angolul.

Az angol nyelvtanítás folyamatos kiejtés fejlesztést igényel. Mire kell figyelnünk? A legfontosabb, hogy a magyarban szótag hangsúly (a hangsúly a nyelvben valamelyik szó meghatározott szótagjának kiemelése) ‘nem létezik’, mert mindig az első szótagra esik.

Ezzel szemben az angol nyelvben a hangsúly mindig mozog, illetve a legtöbbet használt magánhangzói a magyarban nem is léteznek! Ezekre példa a közismert schwa (a hang ami majdnem ‘semmi’) és a hírhedt diftongusok (kettőshangzónak vagy diftongusnak nevezzük két magánhangzó elemeire bonthatatlan, egy szótagban kiejtett kapcsolatát).

Nyilvánvaló, ha valaki nem fejleszti angol kiejtését, egyáltalán nem lesz képes fejlődni. Nemcsak beszédkészsége nem lesz, de megérteni se fogja az angol beszédet, hiszen ha ő maga nem képes produkálni a helyes hangokat, akkor felismerni se fogja.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük