Brit angol, amerikai angol

Anélkül hogy belemennénk a szókincs és nyelvtanbeli különbségekbe, a brit vs amerikai angol témaköréről fontos legalább nagy vonalakban hallania egy nyelvtanulónak. Mit érdemes tudni? Először is alacsonyabb és közép szinteken még nem olyan fontos ez a téma. Az árnyalatok és hangulatbeli különbségek magasabb szinten játszanak szerepet.

Gyakorlati szempontból viszont az angol tanárok tudják: általában véve a brit angolt nehezebb megérteni, míg az amerikai angolt beszélni nagyobb kihívás (a nehezebb kiejtési rendszer miatt). Magasabb szinteken érdemes elkötelezni magad az egyik iránt. Ha tényleg folyékony nyelvtudással szeretnél büszkélkedni, kicsit furcsán hangzik ha kevered a kettőt.

Mi alapján kell választani? A fent említett szempont mellett el kell döntened melyik nép áll közelebb hozzád. Sokan kérdezik, vajon viccesnek hangzik-e a brit dialektus az amerikaiaknak és fordítva. A válasz az hogy néha, bár ha valaki tudatosan szeretné kifigurázni valamelyiket, a britet talán könnyebb…

Ha esetleg érdekel ez a téma részletesebben, az előző ezzel kapcsolatos blogbejegyzés után nézzük a főbb különbségeket nyelvtani szempontból.

Csoportos főnevek. A briteknél többes számban beszélünk róluk, Amerikában nem. Például amerikai angolban (lefordítva): a bizottság sikeresen megegyeztek a legutolsó ülésükön. Itt láthatjuk hogy az Amerikaiak nyelvhasználata logikusabb, egyszerűbb, mint a legtöbb esetben.

Az igeidők szintén az egyszerűsítésre törekedünk az amerikai angolban. A present és past perfectet gyakran kidobhatjuk az ablakon. Ennek örülhetnek a magyar nyelvtanulók, hisz ezek egy magyar anyanyelvűnek nagyon nagy kihívást jelentenek (mivel a magyarban nem léteznek). Amerikai angolt beszélhetünk kicsit magyarosabban, tehát csak egyszerű múltidőben és jelenidőben beszélve.

A kiejtés különbségeit talán nagy-vonalakban mindenki ismeri. A brit angol ugyebár elhagyja az r betűket sok esetben, a t-ket viszont az amerikai nem szereti. A magánhangzók nagyon problémásak és talán a legtöbb szóban különböznek. Ennek a cikknek meghaladja a kereteit ez a téma.

Különbségek akadnak a fentieken kívül a szókincsben (minden területen – üzleti élet, tudomány, média, stb.), a mértékegységekben és a helyesírásban.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük