Valósak-e a saját forradalmi angol nyelvtanulási módszert reklámozó hirdetések?

A rövid válasz az hogy nem… sajnos az angolt vagy bármely más nyelvet csak kemény munkával lehet megtanulni. Az alkalmazott nyelvészet mai álláspontja szerint a legeffektívebben a kommunikációs metodológiával, amikor is a tanult szókincset vagy nyelvtant minél többet gyakorolva valós beszédben lehet csak rögzíteni, olyan módon hogy az aktív vagyis használatra kész legyen (nem csak elméleti tudás).

Ennek ellenére minden sarkon olyan angol oktatási hirdetést látunk ami arról szól hogy az adott nyelviskolának vagy magántanárnak van egy házilag kifejlesztett módszere amire senki nem jött még rá, ami megadja a nyelvtanuláshoz a titkos „kulcsokat” és kevesebb erőfeszítéssel elérhetjük nyelvtanulási céljainkat. Nagyon gyakran semmilyen szakmai információ nem olvasható ezekről a módszerekről, még csak utalás sincs rá hogy miből áll. Ilyenkor nyilván gyanússá válik az egész, amikor a honlap nem áll másból csak hogy az illető megvilágosodott és rájött az alkalmazott nyelvészet által még soha nem látott módszerre de nem hajlandó róla semmit mondani.

Olyat is lehet olvasni hogy az illető nyelvzseni és 20 nyelven beszél… és átadja a módszert ahogy mi is azzá válhatunk. Ezeket is nagy fenntartással kell kezelnünk. „Beszélni” egy nyelven nagyon relatív fogalom. Egy magyar állami középfokot relatíve könnyű letenni de ha a „beszélni” azt jelenti hogy megközelítjük az anyanyelvi szintet akkor ezek az állítások teljességgel hihetetlenek. Ezt a szintet nem lehet elérni anélkül hogy évekig anyanyelvi környezetben éltünk volna. És ezt nem lehet elérni 20 nyelvben.

A másik formája a hihetetlen állításoknak az hogy az illető úgy fogja magyarul elmagyarázni az angol nyelvtant hogy hirtelen „megvilágosodunk” mint valami Buddha és egy két nap alatt folyékonyan beszéljük a nyelvet. A valóság sajnos ezzel szemben hogy a „nyelvtant” nem lehet úgy magyarázni hogy megvilágosodjunk. Semmilyen magyar nyelven előadott magyarázatnak nem lesz olyan hatása hogy elkezdünk tőle jól beszélni angolul. Az angol beszédkészség csak úgy fejleszthető hogy erőltetjük azt hogy angolul beszélünk. Annak ellenére hogy ez egy magától értetődő igazság, amit bárki megért ha elolvassa, sajnos nagyon sokan bedőlnek a „forradalmi” új oktatási módszereket hirdetőknek.