Újabb képzavar Donald Trump körül

Ezúttal Trump orvosa nyilatkozott képzavarokban egy amerikai televízió csatornán. Ezek a bakik jó alkalmak arra hogy tanuljunk idiómákat, és nevessünk a nyelvi bakikon.

Ronny Jackson, egy volt fehérázi orvos egy interjúban ragaszkodott hozzá hogy Donald Trump kitűnő egészségügyi állapotban van. Ezt nyilatkozta:

“He was in great shape. I put him on the treadmill and did a cardiac stress test on him. He knocked it out of the water. I mean, he was in the top 10% of everyone his age.”

Vagyis: „Kitűnő állapotban van. Rávettem hogy a futószalagon fusson és egy keringési stressz tesztet csináltunk rajta. Nagyon jó eredménye lett. Vagyi az ő korcsoportjának a felső 10 százalékában van.”

A „knocked it out of the water” egy furcsa képzavar, a „knocked it out of the park” (valamit nagyon jól csinálni) és a „blow out of the water” (valakit legyőzni) összevonása hibásan.

Egyébként azt szokták mondani hogy Trump hibásan beszél angolul? Véleményem szerint nem beszél hibásan de lehet egy két észrevételt tenni.

Az egyik a túlzásbba vitt nyelvi fokozás. Trumpnál minden „very very” vagyis nagyon nagyon, vagy enormous, really, stb. Ez ugyebár a hyperbole vagyis a túlzott fokozás, de nem számít feltétlenül hibának.

Egy másik jellemzője a mondat töredékek használata, ami szintén nem hibás a beszélt nyelvben, de az Elnökök jellemzően formálisabban, kerek mondatokban beszélnek. Ezzel is növeli a kapcsolódást az „átlag” emberekhez.

A nyelvi töredékekben amit használ gyakori a hirtelen témaváltás is, amihez szintén nem vagyunk hozzászokva az elnöki beszédekben.

Amit még a nyelvészek észre vettek a beszédstílusában, az az hogy leegyszerűsített szókincset használ. Körülbelül 4. oszályos szintű szókincset, Obamával ellentétben például, aki 9-esek szintjén beszél, az elemzés alapján.

És végezetül, még egy jellemzője a beszéd stílsának a sales nyelvezet. A „many people are saying”, vagyis „sokan azt mondják” például tipikus sales nyelvezet, amivel az eladási stratégiánk az hogy igazoljuk magunkat egy külső vélemény alapján, még ha az nem is létezik.