angol tanfolyam ápolóknak

Szaknyelvi angol tanfolyam ápolóknak

Angol tanfolyamot kínálok ápolóknak is. A javasolt tankönyv erre a célra az Oxford English for Careers, Nursing című kiadvány.

Az erre a könyvre alapuló tanfolyamon főleg átvesszük az ápolói munka során használt angol kifejezéseket. Tehát ez nem egy orvosi szakképzés. Például a kórházi dolgozók, a kórház részei, az orvosi eszközök nevei stb. kerülnek átvételre.

Ez párosul egy általános angol nyelvi szint fejlesztéssel kb felső közép szinten tehát pl. az igeidők (present simple, present continuous, stb.)

A további területek amit érint az angol tanfolyam ápolóknak, az az olvasás, írás és hallás utáni szövegértés. Az olvasás orvosi témájú szövegeken keresztül történik, pl. a tolószékek története.

Az írást különböző szituációkon keresztül gyakoroljuk, amik felmerülhetnek az ápolói munka során. Pl. emailt küldünk a főnökünknek.

A hallás utáni szövegértés hasonló témájú, például meghallgatunk egy beteg felvételt ahol a beteg elmondja az adataid. Ezeket nekünk kell felvennünk a gyakorlat során.

Természetesen az angol tanfolyam ápolóknak, mint minden angol órának a legfontosabb része a produktív, vagyis a beszélgető rész. Itt gyakorolhatjuk a tanultakat szóban és ilyenkor rögzül a legjobban a szókincs.

Itt a legjobb ha a szerepjáték eszközét használjuk. Pl. a tanár felveszi a beteg szerepét és a tanuló az ápoló szerepét. Így a tanuló hozhatja a szakmai részét a beszélgetéseknek. Annak ellenére hogy én értek az orvosi nyelvezethez és magam is terapeuta vagyok, a legjobb meghagyni ezt a szerepet a szakembernek.

Ennek ellenére majdnem szakmai kérdésekbe is belemegyünk, például átvesszük a fájdalom leírására szolgáló szókincset angolul. Milyen jellegű a fájdalom, szúró, tompa, lüktető stb.

Szó lesz még az idős betegek ápolásáról, az étrendről, a mentális egészségről és betegségekről is, valamint egy fejezet foglalkozik a gyógyszerészettel is.

Végezetül az alternatív gyógyászat is felmerül. Mivel én ezzel foglalkozom, itt én leszek a szakember. Milyen alternatív gyógyászati ágak vannak és ezeket hogy mondjuk angolul? A qikongól kezdve a gyógynövényekig minden átbeszélünk.