Online angol oktatás – szoftverek és szolgáltatások

Ebben a posztban áttekintjük az online angol oktatás során használható szoftvereket és videokonferencia szolgáltatásokat.

Az első jelölt a zoom, amivel kapcsolatban el kell mondanunk hogy az ingyenes szolgáltatás csomag sajnos le lett korlátozva, és csak 45 perc beszélgetési időt engedélyez. Tehát ha egy ingyenes szolgáltatásra vágyunk akkor nem egy ideális szolgáltatás.

A legjobb ingyenes szolgáltatások két részre oszthatók. A privát szférát tiszteletbe tartó és az invazív videó konferencia szolgáltatások. A Signal, a Telegram, valamint a Jitsi tartozik az előbbibe. Az utóbbi kategória képvislői pedig a Facebook Messenger, Google Meets és a Skype.

A privát adatokat védő szolgáltatások jellemzője hogy nyílt forráskódúak a kliensek, ami azt jelenti hogy ellenőrizni lehet a program működését – vagyis hogy nem tartalmaz olyan utasításokat ami megsért adatvédelmi irányelveket. Ezen programok közül is a Signal legbiztonságosabb. A titkosítási algoritmusa szoftveriparban a legmagasabb standarddá vált mára. Sajnos a teljesítménye és stabilitása, főleg több mint 2 résztvevős konferencia esetén, hagy némi kívánnivalót maga után.

Sajnos a Signal és a Telegram az oktatáshoz nem a legideálisabb, mivel a kamera és a képernyő megosztás nem látható egyszerre, vagyis egyszerre csak az egyik szerepelhet a képernyőn. Ezt meg lehet oldani valamilyen virtuális kamera szoftverrel ha valaki ért hozzá. Ezen kívül titkosított üzenet és csatolmány küldést is lehetővé tesznek. A Jitsi lehetővé teszi az egyidejű webcam és képernyőmegosztást. Ez nagyon fontos mivel a tanulási élményből sokat elvesz ha a tanár nem látható.

A második csoporthoz tartozó szolgáltatások közül a Skype az amelyik a legkevésbé vonz. Ezen szolgáltatás felett már eljárt az idő és csak azért használják sokan mert a Skype mint márkanév annyira elfogadottá vált. De sajnos ez a szolgáltatás eléggé megbízhatatlan és a kliensek is lassúak és hajlamosak az összeomlásra.

Ha valakit nem érdekel az adatvédelem akkor a legjobb megoldás a facebook messenger vagy a google meets. Mindkettő engedélyezi a webcam és a képernyőmegosztás kihelyezését egyszerre a képernyőre és a stabilan fut a böngészőben.