Gyakran elhanyagolt eszköz a nyelvtanulásra: TED Talk videók

A TED egy évente megrendezett konferencia ahol az angolszász világ jeles képviselői tartanak tudományos, kulturális, humanitárius és akadémiai témákban előadásokat. Ezeket ingyenesen (akár youtubeon) elérhetővé teszik.

A TED talk videókat ritkán használják nyelviskolákban, pedig majdnem tökéletes eszköz lehet a nyelvoktatásban.

Fő előnye hogy nem egy színészek által előadott videó anyaggal tudunk dolgozni az angol órán, hanem egy autentikus felvételt hallunk, valódi beszélt angollal. A másik előnye, hogy tartalmilag is erősebben kapcsolódhatunk a ted videókhoz mint a nyelvtankönyvek hanganyagaihoz. Valódi politikai, gazdasági és kulturális kérdéseket feszegetnek az előadók, és az újabbak az aktualitást behozzák tanulók számára.

A ted talk megnézése, annak megbeszélése minden fajta angol órához ajánlott, amennyiben azok résztvevői elérik a megfelelő nyelvi szintet. Természetesen az úgynevezett „akadémiai” (egyetemi felkészítő) angol órákon a leghasznosabb, valamint az IELTS nyelvvizsga felkészülésnél is nagyon hasznos lehet mivel mindkettő a „komolyabb” hangvételű órák közé tartozik.

A ted videók lehetőségeit mi sem bizonyítja jobban mint hogy a National Geographic learning egy tankönyv sorozatot is kiadott, amely egy klasszikus angol tankönyvhöz hasonlóan végigveszi a nyelvtant, és szókincset javít, de mindezt úgy hogy a ted talk videók környezetébe integrálja. Sajnos ez a könyv elég régi, tehát régebbi videókat fogunk nézni, de véleményem szerint még így is sokkal érdekesebb órában lesz részünk mint egy hagyományos tankönyv használatával.

De az egyszerűség kedvéért a ted talk videókat egy sokkal könnyebb módon is fel tudjuk használni. Az én javaslatom hogy bármilyen angol órát feldob ha házi feladatként a tanulók otthon megnéznek egy általuk választott ted videót (nagyon egyszerű mivel az összes fent van a youtubon), és ezt összefoglalják egymásnak, saját szavaikkal, a rendszeres csoportos angol óra bevezetéseként. Ugye tudjuk hogy bármi fajta parafrazeálási gyakorlat az hasznos lehet a nyelvtudás fejlesztésében.

Ha valaki nem jár rendszeres csoportos angol órára akkor akár egy ismerősünkkel is gyakorolhatjuk az angolt. Ez esetben egy kávé mellett foglaljunk össze angolul egy videót és beszeljük meg a tartalmi kérdéseket amiket felvet benne az előadó.