Angol nyelvű képzavarok Donald Trump körül

Az angol-nyelvű képzavarok sorozatot folytatva nézzünk meg néhány legújabb gyöngyszemet az amerikai médiából, Trumppal kapcsolatban.

Egy Facebook postban hangzott el, a kapitólium „ostromával” kapcsolatban, hogy „Trump led us down the tubes”.

Ez egy képzavarban való összevonása a „going down the tubes” (valami rosszabbodik) és a “lead (someone) down the garden path” (valakit átverni).

Ez a képzavar teljesen új értelmet nyer, és érdekes módon tökéletesen leírja a történtek esszenciáját.

Ehhez kapcsolódóan emlékezhetünk ahogy egy hasonló képzavarba esett bele maga Trump a választási kampány során. 2016ban egy Andreson Cooper interjú alatt egy kérdésre válaszolt, miszerint miért nevezte Hillary Clintont bigotnak.

Az amerikai emberekre utalva az mondta, hogy amit Clinton velük művel az nem más minthogy “selling them down the tubes.” Ez a hibás összevonása a “selling them down the river” (valakit átverni aki bízott benned) és a “going down the tubes” (valami nagyon leromlik).

Itt a “Down” a ludas, mivel mindkét idiómában szerepel. Valószínűleg a folyón lesiklás is végigfuthatott Trump fejében.

És végezetül a harmadik Trump képzavar 2019ben hangzott el miután elítélték Paul Manafortot. Ekkor azt nyilatkozta, hogy az eset egy „collusion wich hoax”. Ez a “witch hunt” (valakit hamis vádakkal lejáratni) és a “hoax” (valami nemlétezőt elhitetni az emberekkel) összevonása.

Ebben az esetben viszont talán az gondolhatnánk hogy ez egy tudatos képi kifejezőeszköz lehetett talán és nem is igazi képzavar, hasonlóan az egyik leghíresebb Trump bakihoz amikor is az Apple vezérigazgató Tim Cook-ot egész egyerűen Tim Apple-nek nevezte.

Legalábbis szerinte. 5 nappal az eset után Trump egy tweetben kifejtette hogy mindvégig Tim Apple-t akart mondani.

Trump az irta: „Egy nemrégiben tartott üzletember találkozón miután hosszasan bemutattam Tim Cook-ot, egy későbbi mondatban ráutaltam a Tim/Apple kifejezéssel hogy időt spóroljak. Persze a fake news médiumok rögtön rárepültek és koholtak belőle egy újabb Trump nagyon rossz stroy-t.”

Az igazságot soha nem fogjuk megtudni. Bár ha valaki nem is nyelvbotlás miatt mondta ezt, hanem tényleg időt akart spórolni, talán elengedné és nem tweetelne róla 5 nap múlva is.